فهرستی از درختان میوه و میوه هایی که از ایام گذشته در ایران وجود داشته و یا امروزه در کشورمان کشت می ‏شود . در این نوشته سعی شده به نکته های کوچک ولی مفید نیز از میوه کاری اشاره کنیم‎ ‎
میوه ها را می توان به صورت زیر دسته بندی کرد‎ .‎
میوه های استوایـــــــی (گرمسیری)‏
میوه های مدیترانه ای
میوه های مناطق معتدل‏
میوه های بومی
میوه های مغزدار‏
میوه های وحشی
میوه های غیرخوراکی



آلبالو : بهترین راه تکثیر خوابانیدن است ولی با قلمه نیز تکثیر می شود‏‎ .‎
ازگیل‎ : ( Mespilus germanica) ‎جزء میوه های شفت دار و زمان برداشت پائیز است‏‎ .‎
انار : میوه انار یک سته است‏‎ (berry) ‎که کاسبرگ لایه بیرونی و یا پوست میوه را تشکیل می د هد و بهترین راه ‏تکثیر؛ خوابانیدن است ولی با قلمه نیز تکثیر می شود‏‎ .‎
آلو : شامل چندین گونه وحشی و کشاورزی و میوه های هسته دارشفتهای نوع‏‎ Prunus ( ‎آلو بخارا ؛آلو برقانی ؛ ‏آلو قطره‌طلا و آلوکک‎ )‎
انجیر‎: (Ficus spp ) ‎نیمه گرمسیری میوه در شاخه سال جاری تشکیل می شود و انواع دیگر( انجیرهندی – هلو ‏انجیری‎ )‎
آناناس‎:( Ananas comosus) ‎جزء میوهای استوایـی
انبه‎ : ( Mangifera indica) ‎جزء میوهای همیشه سبز واستوایـی(گرمسیری‎) ‎
آووکادو‎ : (Avocados) ‎جزء میوهای استوایـی
انگور ( مو) : نیاز به هرس زیاد دارد ؛ میوه مو به صورت جوانه های مخلوط جانبی روی شاخه های سال جاری ‏تشکیل می شود‏‎ .‎
آگلی : پیوندی از پرتقال ، نارنگی و گریپ فروت , ( جزء مرکبات استوایی‎ ‎
بادام‎ : ( amygdalus communis) ‎جهت جلوگیری از سرمازدگی شکوفه از هورمون جیبرلین استفاده کنید‎ .‎
بالنگ‎ : ( citrus medica ) ‎و جزء سیتروسهاست
به‎ : (gydonia oblanga)‎؛ دانه دار وجزء میوه های شفت دار‏
پاپایا (خربزه درختی‎)‎
پرتقال : دارای گونه های شیرین و ترش است ؛ جزء مرکبات استوایی
پسته : مقاوم به خشکی و شوری
تمرهندی‎ : (Tamarindus indica) ‎؛ جزء میوهای استوایـی
تمشک ؛ تمشک سیاه : دارای گونه های متعدد است از طبقه‏‎ rubus ‎
توت فرنگی‎ : (Frigaria spp) ‎میوه ای کاذب است به هیچ وجه میوه محسوب نمی شوند اما در آشپزی به شکل ‏میوه کاربرد دارد‏
خربزه : علائم رسیدگی نوک میوه نرم ؛ در ناحیه دم شیار به وجود بیایید وشبکه پوست برجسته شود و گیاهی از ‏خانواده کدوئیان است‏
خرما‎ : Phoenix dactylifera) ) ‎؛ ( تامار- رطب- خلال و کال مراحل مختلف رشدی میوه خرماست ) ؛ مقاوم ‏به خشکی و شوری و تکثیر از پاجوش‏
خرمالو‎ : ( Diospyros kaki) ‎؛ از میوههای بومی آسیاست
زرشک : نیمه گرمسیری
زیتون : نیمه گرمسیری
زالزالک‎ : (Crataegus spp. ) ‎؛ جزء میوه های شفت دار‏
زردآلو‎ : ((prunus armenica ‎؛ میوه های هسته دارشفتهای نوع‏‎ Prunus ‎و دارای واریته هائی از جمله ‏شکرپاره ؛ نادری و شاه پسند مشهد می باشد‏
سیب : جزء میوه های شفت دار ؛ دانه دار ؛ به چهارپایه تقسیم می شوند : خیلی پاکوتاه‏‎ EM‎‏9‏‎ . ‎پاکوتاه‎ ‎EM‏7‏‎,EM‏26‏‎ . ‎قوی‎ EM‎‏2‏‎ . ‎خیلی قوی‎ . EM ‎‏16‏
کوکبی (میوهٔ ستاره‏‎)‎
کیوی : سفرس چینی‎( Actinidia spp )‎
گواوا (زیتون محلی‎) : (Psidium guajava ) ‎جزء مناطق نیمه حاره ای
گیلاس : میوه های هسته دارشفتهای نوع‏‎ Prunus ‎گلها روی شاخه های 2 ساله و 2 سال به بالا تشکیل می شود‏
گریپ ‌فروت : جزء مرکبات استوایی
گلابی‎ : (pyrus commonis) ‎جزء میوه های شفت دار ؛ گلها روی اسپورهای 2 ساله تشکیل می شود ؛ دانه ‏دار ؛ پیوند مناسب اسکنه ؛ دارای گونه های اروپا و آسیایی‎ Pyrus spp ‎و تخمدان گلابی اپی جین است‏
لایچی‎ :( Litchi chinensis) ‎جزء مناطق نیمه حاره ای
لیموشیرین : حساس به سرما و جزء مرکبات استوایی‎ ‎
موز : جزء میوهای استوایـی
نارگیل‎ : (Cocos spp) ‎جزء میوهای استوایـی
نارنج : مقاومت به امراض و نسبت به سرما بیش از پرتقال‏
هلو :برای کشت هلو در اراضی قلیایی وآهکی پایه زرد الو – اراضی سنگین گوجه – اراضی سنگلاخی بادام ‏استفاده می شود – البته از خود هلو نیز می توان برای پایه استفاده کرد و میوه های هسته دارشفتهای نوع‏‎ Prunus ‎؛ واریته های زودرس هلو قرمز رضائیه ؛ شاه پسند و انجیری دانشکده می باشد 0‏
هندوانه‎ : (Citrullus vulgaris ). ‎
‎ ‎طالبی . بادام ‌زمینی . بلوط ؛ توت . خیار‎ .‎
دارابی . ذغال‌اخته . شاه‌توت . شفتالو . شلیل . فندق . کُنار . لیمو
ترش . نارنگی . بلوط .گوجه . گردو
البته در ایران میوه های متعدد دیگری نیز وجود دارد که بصورت وحشی پرکنده اند و به دلایل مختلف استفاده نمی ‏شوند و یا در مناطق محلی استفاده میشود‎